ЧИТАЛНЯ

АСТМА

Бронхит - поражение бронхите на белия дроб, проявяващо се периодично или постоянно с кашлица.

Астма – алергично заболяване, характеризиращо се с обратим спазъм на бронхите, което може да доведе до запушване на дихателните пътища и задух. От астма боледуват всички породи котки, но особенно често – сиамската котка. Клиническите признаци – на първо място кашлица - в продължение на дълго време, сънливост, хрипове.

При тежко протичане се наблюдава постоянна кашлица с опасни за живота пристъпи. Хроничното протичане най-често довежда до пренатоварване на дясното предсърдие на сърцето и развитие на так.нар. белодробно сърце – не добро развитие на заболяването.

Причините за възникването на заболяването не са изяснени докрай макар, че са налице множество вероятни фактори, предвизкващи възпалението на дихателните пътища. Отдава се значение и на генетичния фактор.

Животни с постоянна и продължителна кашлица, ветеринарният лекар ще насочи за ренгеново изследване на бял дроб, ехография на сърце, ще проведе тестове на кръвта.

Следва да знаем, че хроничният бронхит и бронхиалната астма обикновенно прогресират и рядко настъпва оздравяване. Може да се намали честота на пристъпите но не и да се отстранят напълно. Добре е да се научим да разпознаваме първите симптоми на пристъпа. Лечението, в основата на продължителноста му са кортикостероидите, се провежда единствено под контрол на ветеринарен лекар. При адекватното им използване развитието е благоприятно. Антибиотиците и други групи лекарства по преценка на лекаря също намират своето приложение. Състоянието на животното следва да се отчита на профилактични прегледи всеки три до шест месеца. Ограничавайте физическите натоварвания – игри и т.н.