ЧИТАЛНЯ

ЕПУЛИС

Това е местно, необразуващо разсейки в организма туморовидно разрастване на венците.

Причините за възникването му все още се изучават. Обикновено се появява след повърхностни увреждания на венците, по-често се среща при младите животни.

По честота на заболяване епулиса се нарежда към четвърто място от туморите на устната кухина. Различават се няколко видове епулис, като едните от тях винаги се развиват и в челюстта на съответния венец. Туморчетата в повечето случаи имат обла форма и гладка повърхност, могат да бъдат единични или много на брой.Външният им вид всъщност се различава от другите злокачествени образувания. Превръщането им в злокачествени се среща рядко. Животни с такива образувания в устата обикновено отделят повече слюнка, която може да се стича по устните, излъчват неприятна миризма от устата, като може да се отделя и кървава слюнка.Някой животни поради големината и броя на туморчетата може да имат затруднено хранене.Епулиса може да протече и без никакви признаци.

Лечението обхваща максимално хирургично отстраняване на образуванията, което се счита за единствен лечебен метод. След оперативното им отстраняване често се появяват отново.

Предшестваща операцията рентгенова снимка на устата би дала информация на ветеринарния лекар затова, дали зъбите и челюста са обхванати от образуванията и налагали се тяхното отстраняване. Окончателната диагноза се поставя след изследване на самото образувание в специализирана лаборатория.
 
При папиломатоза в устната кухина се стремим да ползмаме метод за неоперативно лечение.