ЧИТАЛНЯ

ЗЪБИ - ЗАЙЦИ

Мандибуларен(периапикален) абсцес при заека:

При здравите зайчета зъбите се поддържат във форма чрез непрекъснат растеж и износване.Нормално зъбите нарастват с около 2мм на седмица. Износването се повлиява от контакта с храната и абразивния характер на диетата. Дивите зайци приемат храни богати на влакнини( кори на дървета, корени , различни треви).С намесата на човека при опитомяването на заека, различното кръстосване и превръщането му в домашен любимец се променя не само естествената диета на животното, но и неговата анатомия.

Три са основните причини, които се смята че са в основата на зъбните аномалии при зайците.

  1. Най-честата причина е диета бедна на влакнини;
  2. Наследствен дефект при зайците джуджета и други породи, който са с по-къси челюсти;
  3. Фрактура на зъбите или челюстта.

Липсата на влакнини в храната довежда до неравномерно изтриване на зъбите, удължаване на коронките и корените и до неправилна захапка (малоклузия).

В началните етапи може да липсват симптоми, въпреки че при прегледа на зъбите се откриват проблемни зони.Резците може да са удължени с хоризонтални бразди, по долната повърхност на челюстта се напипват  удебелявания(свързани с удължаване на корените на кътниците), може да се наблюдава увеличено отделяне на секрет от очите(нарастването на корените на кътниците на горната челюст предизвиква запушване на слъзния канал).

В по-късен етап костта, която се намира около зъбите започва да се разгражда и постепенно с това зъбите променят своята форма , позиция и посока на растеж.Тук вече имаме малоклузия.Резците на горната челюст се извиват напред, а тези на долната настрани.Кътницте на долната челюст се насочват към езика, а тези на горната челюст към бузите(образуват се така наречените шпори).Всичко това може да доведе до:

  • трудности в самостоятелното почистване на козината, а също така приемането на храна.
  • острите шпори на долните кътници разкъсват езика като предизвикват обилно слюноотделяне, болка и загуба на апетит.
  • запушването на слъзните канали може да доведе до вторична бактериална инфекция
  • много често се стига до развитие на абцес.В един от случаите той е резултат от пробиването на бузите от острите шпори на горните кътници, в друг абсцеса се развива в резултат на пробиването на костта на долната челюст от корените на кътниците. Абсцес може да възникне и при навлизанто на бактерии или частици храна в  увеличеното разстоянието между зъба и костта.

Последния стадий на заболяването се изразява в спиране на растежа на зъба, животното може и да се храни стига да няма остри шпори, които да разкъсват меките тъкани.Постепенно се развива остеомиелит и абсцес.Може да има няколко абсцеса на различни места.Когато се формира такъв в слъзния канал се наблюдава тежко възпаление изразяващо се изтичане на гной от носа или очите, тежък ринит и затруднено дишане(зайците дишат единствено през носа).
Признаците които може да забележат собсвтениците на зайчета със зъбен проблем: намаляне на апетита, отказ да пие вода от бутилка(предпочита купичка), отказ от твърда храна, повишено отделяне на сълзи, лошо състояние на козината, твърда подутина в областта на долната челюст.

След като вече е наличен абсцес лечение е само оперативно.То се състои в отварянето на абсцеса изчистването на засегнатата тъкан, изваждането на болния(болните) зъби и поставянето на различни антибиотични и дезинфекциращи медикаменти.Друг метод е така наречената марсупилизация, при която раната се оставя частично отворена.Това позволява редовното почистване и дезинфекция.

Когато имаме зъбен проблем, но все още не се е развил абсцес, това което може да направи ветеринарния лекар е да подреже удължените коронки със специален инструментариум(никога не опитвайте това сами у дома може да разрушите зъба и да обречете животното на смърт). Но след време(2-3 седмици) те отново ще възвърнат стария размер.

Най-важното в предотвратяването на развитието на зъбна малоклузия, а от там и появата на абсцес е правилното хранене. То е от изключително значение.Животното трябва да изтрива правилно зъбите си, а това се постига чрез храна богата на влакнини.По всяко време в клетката трябва да има наличие на високо качествено сено.Допълнително може да се добавят зеленчуци(по-малко и завехнали, не повече от 2-3 пъти седмично) богати на калций и витамин Д-броколи, спанак зеле(внимавайте изключително много с повишеното количество на нитрати!).Това ще заздрави непрекъснато растящия зъб и костта около него.Нормално  в природата зайците ядат кора от дървета, така че и вие може да им давате по-малко клончета от акация или джанка.Доста погрешно е храненето на зайчетата с широко продаваните миксове.Макар че на опаковката са илюстрирани щастливи зайчета, те със сигурност няма да бъдат такива ако бъдат хранени с тези миксове в продължение на няколко години.Животните избирателно хапват частите, които са богати на захари, така наречените зърнени закуски (cereals). Това довежда до недостатъчно и неправилно изтриване на зъбите, а и до затлъстяване.След време се появяват и проблемите, но вече е твърде късно да отучим животното да се храни с тази храна. Най-удачния вариант са гранулите. Не забравяйте, че да бъде вашето зайче здраво му  необходима разнообразна храна богата на влакнини и достатъчно движение.