ЧИТАЛНЯ

ЗАЙЦИ

Отглеждане: Зайците може да се отглеждат, както навън така и вкъщи.Отглежданите вкъщи трябва да бъдат затворени в клетка през повечето време или да се пускат за разходка под строг надзор.Пространството за движение е важно и трябва да им позволява да направят поне един подскок.Поради факта, че зайците в природата са плячка на жишници, те трябва да имат място където да се скрият(клетка или кутия в която да избягат).

Зайците са предимно с чисти навици.Те обикновено уринират и дефекират на едно и също място.Израсналите мъжки зайци, които не са кастрирани ще отделят силно миришещи фекалии на различни места, а също ще търкат брадичката си в мебели, за да маркират територията си.

Зайците обичат да дъвчат и драскат предмети.Голяма опастност представляват електрическите кабели и отровните растения(дифенбахия, зокум и др.).

Разделете клетката на две функционални пространства: място за лежане и спане, и място за активност. Клетките с пластмасово дъно и капак от тел са добър вариант, защото може да се почистват лесно.Аквариумите не са подходящи, защото не са проветрими. Постелята трябва да е от сено или стърготини, които да се сменят всекидневно. Ако имате повече зайчета всяко от тях трябва да има собствена клетка. Ако се държат в една може да се стигне до борба по между им.

Зайчетата може да се отглеждат вкъщи заедно с други домашни любимци-декоративни птички, добре обучени кучета. Котките не бива да се отглеждат заедно със зайци, защото са непредксказуеми. Зайците може да са преносители на бактерии, които не са опасни за здравето им, но да бъдат опасни за морски свинчета. Поради тази причина не трябва да се отглеждат заедно.

Зайците понасят по-добре студът , отколкото жегата (над 28° С).

Хранене: Зайците имат много сложна храносмилателна физиология, която се състои в микробиологична ферментация на храната в сляпото черво(цекум).Нарушението в тази система довежда до голям брой смущения, които са чести при домашните зайчета. Влакнините в храна играят критична роля в поддържането на храносмилателния  тракт здрав , стимулират на мотириката и предпазват от ентерит.Големите богати на влакнини частици бързо преминават през стомашно чревния тракт и излизат под формата на твърди кръгли изпражнения.Богатите на протеини дребни частити преминават през микробна ферментация и излизат под формата на меки изпражнения(цекотропи или „нощни изпражнения”). Последните са богати на аминокиселини и витамини(вит В и вит К). Цекотропите се изяждат(копрофагията е нормален процес при тези животни) от зайчето, като консумацията се увеличава, когато диета е богата на влакнини и бедна на протеини.Ето защо затлъстелите зайци хранени с храни бедни на фибри често са силно зацапани с не изядени цекотропи около ануса.

Гранулите с основен компонент-люцерната са добра храна за вашето зайче.Трябва да имате в предвид, че те също така трябва да съдържат и значителен процент влакнини( поне 16%).Високият процент влакнини(20-22%)предотвратява затлъстяванетоВъзрастните животни трябва да се хранят с храни богати на влакнини до като бременните  или лактиращите имат нужда от повече протеини.

Даването на зеленчуци трябва да става постепенно като те трябва да са завехнали. Трябва да се има в предвид наличието на нитрати, препарати за растителна защита, замърсяването с фекалии и урина. Ако се забележи размекване на фекалиите трябва да се преустанови. Плодовете, семената, ядките , зърнените закуски, хляба трябва да се избягват.

Друг вид гранули които се препоръчват са тези с основен компонент-ливадна тимотейка.

Вода: Напълно израстналите зайци може да изпиват средно около 100мл вода на кг тегло.Зайчетата трябва да имат винаги достъп до прясна вода , която да не може да се обръща замърсява с урина или фекалии.

Даването на неподходяща храна, бедна на влакнини, богата на лесно усвоими въглехидрати довежда до забавяне на перисталтиката, промяна в рН, образуване на трихобезоари(космени топки в стомаха и червата), промяна в миркобната флора.Всичко това довежда то ентерити или по-лошия вариант-ентеротоксемия.