Ветеринарна клиника — Авицена ЕООД
тел.: 02 / 822 01 49 и gsm: 0887 477 873

Епилепсия

Епилепсия – заболяване на главния мозък, периодически проявяващо се с пристъпи на припадъци,гърчове,спазми,конвулсии,нарушение на съзнанието, чувствителноста, поведението и други вегетативни прояви.
Епилептичен статус – опасно за живота състояние,съпроводено със загуба на съзнанието и гърчове в продължение на по-вече от 30 минути или повторение на припадъците с интервал до 30 минути без пълно възстановяване на съзнанието.
Причините могат да бъдат вътремозъчни и извънмозъчни, като метаболитни нарушения, хипогликемия, бъречна и чернодробна недостатъчност, енцефалопатия, съдови нарушения, аномалий на развитието,възпалителни процеси, черепно-мозъчни травми, отравяния.
Често страдат кучетата от 6 мес. до 5 год.Заболяването при животни до 2 год,често протича тежко и лечението е малко ефективно.
     Епилептичните припадъци се разделят на генерализирани и парциални. Генерализираните могат да бъдат съпроводени с гърчове и с умерено нарушение на съзнанието,със слабо изразени моторни признаци.При кучето е характерна билатерално и симетрично въвличане на мускулите на тялото.Парциалните се характеризират с локалност и асиметрия на моторната актиност, със запазване или не на съзнанието, биват - прости и сложни.
Клиническото проявление на припадъците и гърчовете зависи от локализацията на патологическото разреждане на електрическите заряди и разпространение огнищата на свръхактивност в главния мозък.”Времето на подготовка за припадък” протичащ от няколко часа до няколни дни е характерен с признаци на безпокойство, потребност от движение,стремеж от усъмотяване в ъгъла.Припадането е предшествано от тонични и клонични съкращения на мускулите, фазата на припадъка е съпроводена с нарушение на  съзнанието, слюнотечение, самоволна дефикация и уриниране.Въстановяването е частично с остатъчни явления – полидепсия и полифагия, временна слепота, дезориентация, объркване, паника.
При извършване на рутинните лабораторни анализи , резултатите обикновенно са в норма.
Характера и продължителноста на лечението зависят от честота и тежеста на припадъците. Лечението с антиконвулсни препарати в повечето случай е симптоматическо, а не етиологическо.Класически препарат е фенобарбитала,той при по-младите животни се резорбира по-бързо и дозата е индивидуална.При тежки случай се назначава венозно и диазепам.Рязкото спиране на фенобарбитала може да провоцира повишаване на гърчовата активност.Ако припадъци не се повторят в продължение на 6 мес. антиконвулсивните препарати могат постепенно да се намалят и в продължение на няколко месеца да се отменят.

ВЕТЕРИНАРНА КЛИНИКА - АВИЦЕНА
търси да назначи ветеринарен лекар,
за работа с домашни любимци.
за контакт тел.: 0887 47 78 73 

инфекциозен перитонит-котка Общи грижи при бременност За анестезията - упойката затлъстяване при зайците изкуствено осеменяване жлеза на третия клепач Признаци на заболяване Разширение на сърцето
Разширение на стомаха Брахицефален синдром Тумор на млеч.жлеза Защита на животните Лъжлива бременност Язва на роговицата Нормални стойности Бълхи - първа част
Бълхи - втора част Абсцес на простата Счупване на кости Уринарен синдром Болести на ухото Извадка от ЗВМД Слюнчени жлези Токсоплазмоза
Анална херния Морско свинче Дирофилариоза Топлинен удар Крипторхизъм Профилактика Парвовироза остър корем
Осил,кърлеж зъби зайци изоспороза Хипотермия Демодекоза мегаколон Повръщане Дисплазия
Епилепсия Бруцелоза Глаукома Отряване Пиометра Телазия Раждане Хранене
Диабет Епулис Стави Порче Астма зайци Рана Зъби
Уши
Най-търсени думи:
kista, ceni, KASTRACIA, stawi, pomeranska lisica, котката не може да пикае, куче, рязане на уши, кастрация, витамин, три витаминол, рязане на опашка, рана, цени, куцота при кучето, сърбеж при кучето, тривитаминол, чесане, кръв в урината, бременност, хирургия, свинче, витамин АД3Е, асма, физиотерапия, уринарна, хранене, изследвания, стави, купиране на опашка, анална жлеза, зъбен, ;микрочипиране, бременост, операции, морско свинче, микрочип, котката не може да уринира, д-р Бенгюзов, бъбречна недостатъчност, чесане на ухото, затруднение на дишането, сърбеж при кучето и котката, изследване на кожа, уринарна храна, витаин АД3Е, Диабетът при кучето и котката, Диабетът при кучето, гноеподобни изтечения от мястото където животното уринира, разширение на стомаха,