ЧИТАЛНЯ

АБСЦЕС НА ПРОСТАТАТА

Простатната жлеза е единствената допълнителна полова жлеза при мъжкото куче.

Простатита се проявява с неспецифично, а абсцеса с гнойно възпаление на простата.Различават се остър и хроничен простатит, абсцеса се явява усложнен простатит.На възможноста от заболяване без оглед на възраста са подложени всички породи, с най-голяма честота се среща при доберман-пинчер.

Източник за инфектиране на простатната жлеза се явяват микроорганизмите намиращи се най-вече в пикочноотделителния канал.Най-честите симптоми съпровождащи заболяването са болезнено и затруднено уриниране, гнойни или кървави изтечения от външния полов орган. Затруднено и болезнено отделяне на фекалии,понякога и херния в околоаналната област. Възможна е и характерна походка с напрегнатост на задните крайници, болки в гърба. Рядко но може да се стигне до перитонит. Развитието на заболяването е от благоприятно до лошо в зависимост от мерките и времето на тяхното взимане. Болните животни с по-леки признаци не подлежат на някъкви ограничения, освен изключването им от разплод.Лечението се извършва с антибиотици и противовъзпалителни назначени от ветеринарен лекар. То започва след отчитане способноста на антибиотика да прониква добре в самата простатна жлеза,а не само възоснова чувствителноста на микроорганизмите към антибиотиците изолирани при антибиотикограмата, която се явява задължителна преди започване на лечението.Не прекъсвайте антибиотичното лечение, то следва да продължи не по-малко от 8 седмици,като на всеки две седмици се извършват прегледи за състоянието на жлезата.

Ако вашият ветеринарен лекар препоръча кастриране на кучето, правилно е да приемете. Кастрацията довежда до нормализиране на простата и предпазва от възникване на рецидиви.