ЧИТАЛНЯ

БЪЛХИ - ПЪРВА ЧАСТ

Бълхите - истини и заблуди /първа част/

1. Освен че причиняват неприятно чесане и дискомфорт, бълхите създават и по-сериозни проблеми като алергичен дерматит. Освен това бълхите „хапят” и човека.

2. Бълхите са преносители на организми причиняващи заболявания при кучето, котката и човека. Тези организми включват Bartonella henselae, haemoplasma sp. и rickettsia sp.

3. Бълхите са преносители и на някои паразитни плоски червеи като Dipylidium caninum (който паразитира в котките, кучетата и човека).

4. Всеизвестна заблуда е, че бълхите скачат от животно на животно. Това се случва изключително рядко.

5. Основният източник за заразяване с бълхи е околната среда, обитавана от инвазирани животни.

6. Възрастната бълха снася яйца върху гостоприемника си, след което тези яйца падат от козината на животното в околната среда. Тук те се излюпват и преминават от ларвен стадий на развитие в какавида. При стайна температура възрастните бълхи се излюпват за 7-14 дена, като понижаването с 5 градуса на температурата на околната среда увеличава двойно този период.

7. Възрастните бълхи попаднали върху гостоприемника започват веднага да се хранят с кръв.

8. „Гладната” бълха може да оцелее 1-3 седмици, но този период се скъсява значително /24-48 часа/, ако бълхата, която е започнала репродукция се отстрани от гостоприемника.

9. Какавидата оцелява в околната среда около 6 месеца. Това е важно в случаите, когато жилището се оставя необитаемо за дълго време. При завръщането на собствениците и техните домашни любимци вкъщи, бълхите веднага се излюпват.

10. Бълхата разпознава „жертвата си” чрез визуални и термични знаци и чрез движение на сенките в осветено помещение.

11. Снасянето на яйца започва 24-48 часа след първото хранене с кръв. Изхвърлянето на изпражнения започва 10 мин. след нахранването. Тези изпражнения се виждат при разгръщане на козината като черни точки и при поставяне върху бяла хартия и смачкването им се образува червеникава следа. Това е сигурно доказателство, че животното е опаразитено с бълхи /дори когато те не се виждат/.

Изготвил: д-р Дима Цветанова