ЧИТАЛНЯ

ДЕМОДЕКОЗА

Често срещано заболяване на кожата при кучето, което се предизвиква от видим само под микроскоп кърлеж.

Този тип кърлежчета нормално се намират върху кожата на Вашия любимец,майката още през първите 2-3 дни от раждането ги предава на малките кученца. Заболяването обаче се проявява тогава, когато количеството на кърлежчетата върху кожата се увеличи повече от нормалното и допълнително се намесят бактерии. Като предразполагащи условия за улесняване възникването му се отдава значение и на нарушения в имунната система. Повишена възприемчивост е отбелязана при чистокръвните породи кучета.

Възрастовите граници за проявление на заболяването варират от 6 месечна възраст до израстнали и възрастни кучета. Различават се ограничена (локална) и множествена (генерализирана) демодекозна краста.

Локалната демодекоза, клиничните проявления обикновено са слабо изразени и се характеризират с зачервяване и ограничени оголвания на един или няколко участъка от кожата – най-често около устата и очите, може и върху лапите или туловището. Сърбеж при кучето може да липсва.Множествената демодекоза се характеризира с много и нерязко ограничени зачервени участъци с опадал косъм и проскубване.

Възникване и развитие на заболяването при възрастни кучета често е свързано със заболяване на вътрешни органи, отслабване на имунитета или развитие на злокачествени новообразувания. Основен метод за диагноза и разграничаване от други кожни заболявания е изследване на проба от кожата и космите на болното куче.Лечението,следва да представите кучето на ветеринарен лекар, които ще докаже или отхвърли наличието на заболяването, за да предприеме единствено правилно и възможно лечение. Локалната демодекоза в общи линии лесно се подава на лечение. Множествената демодекоза се лекува трудно и упорито.