ЧИТАЛНЯ

ГЛАУКОМА

Заболяване на окото, характеризиращо се с увеличаване налягането на вътреочната течност и довеждащо до изменения в зрителния нерв е известно като глаукома.

Възникването на глаукомата най-често е следствие на намалено или прекратено оттичане на вътреочната течност от окото.Начина и устройството на механизма на оттичането и при живот ните е различен от този при човека.

Различават се остра и хронична глаукома.В повечето случай глаукомата при кучето не протича самостоятелно което е предпоставка за нейното хронифициране. Признаците които се наблюдават са бързо помътняване на окото,зачервяване на конюнктивите, изпъкване на кръвоносните съдове по бялата част на окото, загуба на зрението,увеличаване размера на окото, болка. Най-често е засегнато едното око, обикновено към момента на забелязването му, то вече е сляпо. Лечението е необходимо да започне колкото се може по-бързо.

Прогнозата по отношение запазване на зрението не е от добрите,по скоро песимистична.Най-много ефективно е оперативното лечение, то се провежда след стабилизация състоянието на животното.При пълна загуба на зрението и силна болка показанията обаче са за отстраняване на окото. Медикаментозното лечение в зависимост от състоянието на окото и времето на протичане на заболяването също има своето място и с не лоши резултати. Медикаментозното лечение е пожизнено.