ЧИТАЛНЯ

ХИПОТЕРМИЯ

Нормалната температура на тялото при здрави котки и кучета е повече от 37.5 C.

Температурата на тялото се регулира от централната нервна система. При определени болестни състояния, но най-често при продължително престояване на животното при ниски температури на околната среда се достига до състояние при което температурата на тялото може да се стигне твърде ниски стойности и до телесно охлаждане. Това състояние е известно като хипотермия.

Основните признаци взависимост от степента на хипотермията са – поведенченски реакции - стремеж за намаляне повърхноста на тялото, свиване на кълбо,настръхване на космите, търсене на по-топло място, ниска температура, бавен пулс, повърхностно и забавено дишане, гърчове и кома.

Загряването на такива животни се извършва по пасивен и активен начин. Ние можем да преместим животното на топло, да завием тялото му с затоплени одеяла, като между тях поставяме бутилки с топла вода, които периодично сменяме. Загряват се тялото не крайници! Не ползвайте електроуреди за затоплянето. През равни интервали от време измервайте аналната температура. Ако в рамките до половин час температурата не се нормализира, представете животното на ветеринарен лекар за активно загряване, съгласно принципите на ветеринарната медицина.