ЧИТАЛНЯ

ИЗОСПОРИДИОЗА

Изоспоридиоза /Кокцидиоза/ при кучето и котката

Изоспоридиозата /Кокцидиоза/ при кучетата и котките е често диагностицирано в нашата клиника паразитно заболяване. Поради тази причина решихме да изясним най-важните неща свързани със заразяването, клиничните признаци, лечението и профилактиката му.
Изоспорите са вид паразити, които спадат към т.нар. тип Протозои.
Протозоите са едноклетъчни организми, спадащи към царството на животните, тъй като се изхранват с органични вещества. Протозоите НЕ са бактерии. От бактериите ги отличава наличието на ядро.

Изоспорите са едни от причинителите на заболяването Кокцидиоза при гръбначните животните.Причинителите на Изоспоридиозата са Isospora canis и Isospora ohioensis при кучето и Isospora felis и Isospora rivolta при котката.

Човекът също боледува от Изоспоридиоза като причинителите и са Isospora hominis и Isospora belli.

Заболяването е разпространето в цял свят. Много важно е да се отбележи, че кучето, котката и човекът НЕ могат да се заразяват едни други, защото причинителите са строго видово специфични, т.е. ако имате болно от изоспороза коте или куче, няма опасност вие и останалите членове на семейството да бъдете заразени.

Сами по себе си Изоспорите не са патогенни, но тяхното действие се засилва от съпътстващи вирусни заболявания и от други проблеми, водещи до понижаване на имунитета. Изоспорите имат сложен жизнен цикъл. Заразяването може да стане чрез директно поглъщане на т.нар. спорулирали ооцисти или индиректно при поглъщане на инфектирани междинни гостоприемници каквито са плъховете.

Важни преносители са и някои насекоми като мухи и хлебарки. Неспорулирали ооцити се изхвърлят с фекалиите 5-9 дена след заразяването. Ооцистите спорулират за по-малко от 12 часа от попадането им във външната среда. Изоспорите паразитират в тънките черва. Най-податливи на заболяването са младите, слабите и болнави животни и животните с отслабен имунитет. Клиничните признаци са свързани с обилна диария, коремни болки, повръщане и слабост. Заболяването може да доведе до дехидратация и смърт при младите животни.За да бъдате диагностицирано заболяването е необходимо да бъде направено паразитологично изследване на фекалии.

Важно! Много от собствениците смятат че ако при оглед фекалиите са чисти, то любимецът  им няма вътрешни паразити. За съжаление това не е така. Добър пример за това е Изоспората, чиито размери са от порядъка на µm и е невъзможно да се види с просто око, а само под микроскоп. Именно затова е важно редовното изследване на фекалии на вашите любимци!Важно! Много често, когато сме диагностицирали изоспороза в нашата клиника клиентите задават следния въпрос: „Как е възможно любимецът ми да е опаразитен, след като аз редовно му давам таблетки за вътрешни паразити?“.

Стандартните обезпаразитяващи таблетки НЕ въздействат върху изоспорите.  Изоспорозата се лекува основно със Сулфонамидни препарати /Сулфадиметоксин/. Те се приемат в продължение на 14 дена, след което се прави контролно паразитологично изследване на фекалиите за наличие или отсъствие на изоспори. При наличие на изоспори, лечението се продължава до пълната им липса в контролните фекални проби.Изоспорите много трудно се елиминиарт от околната среда. Що се отнася до профилактиката на заболяването обикновените дезинфектанти не ги убиват. Поради тези причини превенцията на заболяването е много трудна.

Като най-важна превенция се счита строгата хигиена, редовно почистване на фекалиите и редовно паразитологично изследване на фекалии: при младите животни веднъж на 3 месеца, при зрелите – веднъж на всеки 6 месеца.

Литературна справка: Infectious Disease Management in Animal Shelters от Lila Miller,Kate HurleyVeterinary Parasitology G. M. Urquhart, J. Armour, J. L. Duncan, A. M.. Dunn, Frank W. JenningsПаразитные болезни плотоядных животных В. Сидоркин Ветеринарномедицинска паразитология Петър Камбуров, Иван Василев, Димитрина Георгиева, Йотко Каменов, Венцислав Койнарски