ЧИТАЛНЯ

ОБЩИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ

Общи грижи за женското куче в периода на бременност и кърмене:

Хранене: От четвъртата седмица на заплождането, постепенно до шестата седмица, количеството храна се завишава с 20%-25%. Към осмата, девета седмица от бременността и първата,четвърта седмица от кърменето тя се увеличава с до 50%.От четвъртата седмица на лактацията дневната дажба храна постепенно се намалява. Освен количеството, важно е храната да бъде качествена и висококалорична.
Подходящи са храните за подрастващи кученца от съответната порода и по препоръка на лекуващият лекар на вашето животно. Като добавка към храната, 2-3 пъти седмично, може да се включи сварен черен дроб. През последната седмица от бременността, особенно при многоплодна бременност, честотата на поднасяне на храната се увеличава. Целта е да се избегне натиска в коремната кухина от прекалено пълен стомах.

Разходки: Всекидневни разходки, за препоръчване на повод, особенно след 4-6 седмица от заплождането.

Използване на медикаменти и добавки: Тук може да се спазва едно основно правило - по възможност се избягва третирането с препарати и медикаменти от 3-тия до 30-тия ден след покриването. Някои медикаменти може да предизвикат аборт, а други трайни изменения на плода. Основни добавки, които може да се използват са витамин В-комплекс и калциеви добавки, но тяхното назначаване трябва да стане от ветеринарен лекар. Ако се налага да бъде направена ежегодната ваксинация то тя може да се постави в края на първият месец от бременността.