ЧИТАЛНЯ

ОСИЛ, КЪРЛЕЖ

Изправени сме пред сезон, когато един и същ проблем - осилът, може да ни изненада с различна динамика на протичане и форма на проявление.

Осилът със своето устройство и проникваща възможност, съчетани с голямата му замърсеност представлява обект намиращ достоино място в кучешката патологията. Веднъж нашият приятел внезапно повреме или след разходка започва да куца и усилено да ближе лапичката си с вековната надежда,че бактерицидния ефект на неговата слюнка отново ще помогне.Засегнатия крайник-може да изглежада от видимо спокоен до подут с опадане на космите и силна болезненост. Друг път кучето ни тръска глава и е с накланено ухо на една страна,трие с крак основата на ухото.Страхът в погледа му, безпокоиството и болката са големи.Бързо се развива възпаление на ушния канал.

Несвоевременното остраняване от крайника или от ухото, най-често довеждат до развитието на флегмони и опорити отити - с вързани с продължително лечение и допълнително травмиране на животното. Кучето Ви проявява някои от описаните признаци на поведение, не правете опити сами да решити проблема.

Потърсете ветиринарен лекар, това ще предотврати понататъшни усложнения. Извършвайки необходимата обработка на засегната област от крачето и със съответния инструментариум,щансът той да отстрани осила е много по-голям от колкото каквото и да е лечение в къщи. След манипулацията той ще наложи временна прадпазваща антибиотична превръзка на крайника и ще проведе взависимост от състоянието на животнотото необходимата съпътсваща терапия.
Отстраняването на осил от ухото е болезнена и трудоемка манипулация изисваща умения и специализиран нструментариум. Следва да дадете съгласието си кучето Ви да бъде подложено под упойка.След отсраняването на осила ще се извърши лечебна промивка на ухото, местно се поставят противовъзпалителни ущни капки,за предпочитане е няколко дневен период на третиране. В момента се разполга с голям брой ушни капки за ветеринарна употреба, кои от тях ще ползвате,нека прецени вашият ветеринар. В нашата практика сме отстранявали осили от всевъзможни места – зад третия клепач на окото, носната кухина, аналните жлези.Понякога пробил кожата,след доста време той реагира , като сериозно възпален участък, които се налага да се обработи хирургично, поради склонноста му да фистулира. През настоящия сезон съществува вероятноста от среща на нащия приятел с кърлежа, естесвено при разходка в паркове и градини.

Кърлежат е паякообразен вид, чието външно устроиство най-общо може да се опише така:глава с хуботче,тяло и крайници. Храни се с кръв и лимфа.

В систематично отношение съществува голямо разнообразие от кърлежи. Размножават се чрез снасяне на яйца или ларви. Различните родове имат различен интезитет на инвазия през годината, което осигурява почти целогодишното им присъствие, например преносителя на кръвното заболяване В.canis при кучето е известен като пролетен кърлеж, априлската вълна се дължина на него, максимума в развитието на един негов събрат е пролетен-март-май и септември октомври – есенен и т.н.

Кърлежите действат на животните по два начина-пряко, като предизвикват спечифични заболявания и косвено, като преносители на вируси, бактерии, спирохети, анаплазми и други патогенни микроорганизми,не по-малко са вредни загубата на кръв при кръвосмучене,дразненето и възпалението на кожата и засягането на целия организъм в резултат на травматичното и токсично увреждане на органи и тъкани.

Системната грижа за кожата и косъма, би ни помогнала за навременното откриване на нежеланите пришелци върху нашите любимци, а редовното третиране с препарати – защита от евентуална инвазия. Неправете никакъв опит за отстраняване, във всяка едина ветеринарна амбулатория ще се погрижат за професионналното му отстраняване.