ЧИТАЛНЯ

РАЗШИРЕНИЕ НА СТОМАХА

Бързото събиране на газове в стомаха, вследствие на неправилното му разположение – завъртане около надлъжната му ос, довеждащо до увеличаване на напрежението в него, шок и много често до смърт на животното – е известно като синдром на остро разширение на стомаха.

Предразположени към това заболяване са най-вече едрите породи кучета – немска овчарка, дог, санбернар, ротвайлер, ловни кучета с мощен гръден кош,но не са изключени случаи и при малки и средни породи.Заболяването най-често възниква в средна и напреднала възраст.Обикновено вечер след обилно и лакомо хранене или стрес, кучето прави чести опити да повръща без да отделя повърнати маси и сякаш поглъща въздух, появява се слюнотечение, корема се издува прогресивно, стене, учестява се дишането и в рамките на часове може да настъпи смърт.

При такова сътояние най-правилния подход е незабавно потърсване на ветеринарна помощ – времето е от важно значение, всяка минута е ценна.Лечението може да бъде оперативно и неоперативно, в повечето случай се налага съчетаването им.Смисъла се състои в отстраняването на събралите се газове в стомаха и възстановяване на правилното му анатомично полужение, стабилизация на сърдечносъдовата и дихателната система.

В следоперативния възтановителен период се провежда лечебно хранене в продължение на 1-2 месеца, ограничава се двигателната активност на кучето за 10-14 дни, назначават се препарати за правилното функциониране на стомашната дейност, антибиотици и общоукрепваща терапия.Следва да се отбележи, че въпреки оперативната намеса не са изключени случай на спонтанното възобновяване на заболяването.

Какво Вие можете да предприемете , за да снижите рисковете от това състояние:

  • Хранете кучето няколко пъти на ден с малки порции, вместо един път и то обилно;
  • Намалете активната физическа натовареност и възбуда на кучето преди и след хранене;
  • Запомнете признаците на заболяването и имайте телефон на ветеринарен лекар за оказване на екстрена помощ. Състоянието е критично.