ЧИТАЛНЯ

ТЕЛАЗИОЗА ПРИ КУЧЕ

Наскоро във "Ветеринарна клиника Авицена" имахме интересен случай на инвазия с Thelazia Callipaeda.

Става въпрос за куче, 5 годишно, необезпаразитявано от дълго време, живеещо на село. От 2 седмици кучето бе с гноен конюнктивит. Лекувано е при местен колега с хуманни капки за очи Тобрадекс. Ефектът е бил много слаб и временен. При оглед на окото се наблюдаваха повлекла от гноен секрет и силно зачервена конюнктива, а в пространството под третия клепач открихме финни, космоподобни паразитни червеи. След съответното лечение, още на другия ден изтеченията изчезнаха, паразити липсваха, а конюнктивата беше спокойна.

Кратка информация за паразита:

Thelazia callipaeda е паразит от групата на кръглите червеи, който паразитира при кучетата, котките, гризачите и ЧОВЕКА. Пренася се от зоофилно насекомо от род Диптера. Това насекомо пренася Телазията докато се храни с очни секрети от гостоприемниците си през лятото.

Цикълът на развитие е следният:

Насекомите поглъщат от очните секрети ларви на Thelazia от първи стадий. В организма на насекомото ларвата линее до трети инфективен стадий за 2-3 седмици като след това тя се отделя в очния секрет на новия гостоприемник. Thelazia callipaeda локализирайки се в орбиталната  кухина и прилежащите и тъкани, пичинява от слаби (сълзотечение, сърбеж, ексудативен конюнктивит) до сериозни (язва на роговицата, кератит) признаци и симптоми, ако не се лекува правилно.