ЧИТАЛНЯ

ЯЗВА НА РОГОВИЦАТА

Възпалението на очната роговица съпроводено с образуване на видим кратерообразен дефект - хлътване с назъбени или глатки крайща, върху оцветената част на окото се нарича язва на роговицата.

Тя може да бъде повърхностна или дълбока, усложнена или неусложнена. Като правило най-честата причина за възникване язва на роговицата е травмата на окото – открита или проникваща. Други причини са заболявания на клепачите – завъртане или извъртане на клепача, наличие на по-голям от нормалния брой мигли, новобразования и т.н.

Нарушено образуване на сълзи, инфекции на окото - най-често при котката, вродени аномалии. Язвата на роговицата има и своя породна принадлежност – при брахиоцефалните породи- пекинез и др. при незатваряне на клепачите(липса на мигане)се развива кератит и сухост на окото.Кокер-спаньолите най-често боледуват от така нар. идиопатична парализа на лицевия нерв.

Заболяването започва със сълзотечение, зачервяване на окото, гнойни изтечения ,светлобоязън, зачервяване на конюнктивата. Възпалението довежда до помътняване на роговицита и значително намаляне на зрението.

Лечението е необходимо да започне колкото се може по-бързо с оглед намаляне вероятноста от загуба на зрението. Най-малкото и с особенна важност, което можете да направите е да предотвратите понататъшното травмиране на окото, като непозволявате триенето му слапичка или триене в предмети,както и облизването му от други животни.Стремете се колкото се може по-бързо да заведете животинчето до вашия ветеринарен лекар.

Взависимост от състоянието на животното ще се избере общоукрепващата и антибиотична терапия. В повечето случай общото състояние на животните е такова,че позволява под обща наркоза да се извърши операция чрез която окото много бързо се възстановява. В по-късен етап се поставят овлажняващи окото мази и капки.