ЧИТАЛНЯ

ЗЪБИ

Новородените кученца и котета се раждат без зъби.

Появата на първите зъбки при кученцето става между 2-3 седмица,а при котето 11-15 ден.Това са така наречените млечни зъби.Тяхната смяна с постоянните започва към 3 месечна възраст и завършва до към 8-ия месец при кученцето, а при котето смяната става между 103 и 174 ден.

Строежа на зъба е като този при хората – коронка, корен, зъбна шийка.Израстването на постоянните зъби се извършва в местата освободени от млечните. Когато мястото не е освобедено то постоянните растат накриво.Така се травмира устната част на бузата и езика.Това състояние – задържане на млечните зъби, изисква отстраняването им от опитен ветеринар.При появата на повече от нормалния брой зъби(42 за кучето и 30 за котката)излишните и поникнали не намясто си зъби се отстраняват.

Образуването на белезникав до жълто кафяв, нетвърд налеп върху повърхността на зъба и венеца е най-често резултат от дейноста на микроорганизми и се означава като зъбна плака.Тя може да стане причина за заболяване на зъбите и околозъбната тъкан.Твърдата храна значително намалява процеса на плакообра зуване.

Кучета и котки хранени изключително с мека или течна храна са предразположени към обръзуване на плака.На базата на образуваната плака по-късно се натрупва зъбен камък и се развива възпаление на венците.Единственият и правилен начин е ръчното отстраняване на зъбния камък и плака от ветеринарен лекар.При възрастните кучета над 7г е необходимо поне веднъж годишно да се извършва преглед на зъбите и да се почиства плаката и зъбния камък.

Съществуват редица други възможни заболявания на зъбите за които са разработени успешни методи за лечение.