ЧИТАЛНЯ

ДИАБЕТ

Диабетът при кучето е свързан с липса на инсулин водеща до натрупване на глюкоза в кръвната плазма и нарушеното и усвояване и съхранение.

Причини-генетична предразположеност,вирусни инф.,тежък панкреатит, хиперкортицизъм,приемането на някои лекарства.

Бъбречният праг на глюкоза е завишен,тя се отделя с урината и увлича водата.Получава се глюкозурия и обезводняване на организма ,въпреки  приемането на вода - 2-3 литра при дребните и 3-4 литра при едрите породи.Енергийният глад води до мобилизиране на мазнините,като източник на енергия и от там се стига до измършавяване, мастна дегенерация в черният дроб - особено при котките.
       
Форми на диабет:
- Тип1 - инсулинозависим-възниква в млада възраст и е съпроводен с понижена или напълно липсваща секреция на инсулин. Единственият метод за лечение е доживотно инсулин.
- Тип2 - инсулинонезависим- възниква средна възраст.Секрецията на собствен инсулин е запазена но не достатъчна.Използването на инсулин не е задължително.Използват се захаропонижаващи препарати Предразполагащ фактор е затлъстяването.

Признаци: Ранни-полиурия,полидипсия,повишен апетит,слабост загуба на тегло.По-късно:анорексия,повръщане,сънливост свързана с кетоацидозата,остра миризма и катар на горните дихателни пътища.Може да се наблюдава пърхут, хепатомегалия, пожълтяване и катаракта при кучето.

Диагностика: Серумни нива на глюкоза които нормално при КЧ-3.3-8.7 при КТ-3.5-9.Първоначално има хиперкалемия а по къснохипокалемия и хипофосфатемия.

Лечение: Кръвната глюкоза се изследва на всеки 2 часа.Освен инсулина съпровождащо лечение е и борбата с тежката дехидратация.

Докато се преборим с нея инсулина не се поставя подкожно а мускулно или чрез ифузионна помпа като преди това венозно трябва да минат поне 50 мл от разтвора.Започва се с NaCI 0,9%.В последствие може да се наложи добавка на калий като калиев хлодид-20-80 mEq/l.

Хипокалемията може да доведе до слабост а хипофосфатемията до хемолиза и тромбоцитопения.Съществуват два вида инсулин-с кратко и продължително действие.Инсулина с бързо действие бързо навлиза в мястото на инжектиране.Този с продължително действие действа 12-24 часа.Инсулина NPHизофан си инжектира подкожно или мускулно за 12часа в начална доза 0,5 UI/кг за куче и 0,25-0,5 UI/кг за котка.Има и комбиниран инсулин.При повечето животни е достатъчен инсулин с продължително действие.При захарен диабет тип-2 захароснижаващи препарати-глипизиди.Обезателно условие за използванито им е да няма усложненията от диабета и кетоацидоза. Дозата е 2,5 до 5мг. за 12 часа. Странични ефекти са повръщане и пожълтяване.Почасово мускулно инжектиране:След първата доза от 0,2 UI/кг. пациентът трябва да получава по 0,1 UI/кг. ,за всеки час калия и фосфора се следят на 6 часа.Когато пациентът се рехидратира и изчезне кетоацидозата инсулинът може да се слага на 6 часа.Има случаи ,въпреки лечението на диабетно животно с инсулин да няма подобрение. Причините може да са :изтекъл срок на годност, неправилно съхранение и прилагане, устойчивост към инсулин. Причини за тази устойчивост могат да бъдат  системна инфекция или хиперадренокортицизъм. Кортизолът е важен регулиращ хормон на инсулина.Често при повишен кортизол се наблюдава хипергликемия. При диабет тип 2 понижаването на телесната маса е задължителна.Отслабването трябва да стане в рамките на 2-4 месеца.Животните се хранят два пъти дневно през 12 часа При еднократно поставяне на инсулин първата дажба е с първото поставяне инсулин а следващото след 8-10часа.

Интензивните движения са опасни но разходките не се спират. Избягват се въглехидратите - ориз, картофи, хляб, сладкиши. Препоръчва се риба и месо.