ЧИТАЛНЯ

ЛЪЖЛИВА БРЕМЕННОСТ

Това е синдром,който се изразява във физически и психически изменения в състоянието на женското животно.

В основата на тази патология стои хормонално неравновесие в организма, което е слабо изучено. Известно е, че всички женски кучета през време на разгонването отделят вещество,отговарящо за правилното протичане на бременността. Ако повреме на разгонеността не е настъпила бременост количеството на това вещество на бременноста намалява. При някои кучки обаче количеството на това вещество се запазва такова, каквото е било през разгонването и намалява 1-2 седмици преди датата за раждане, ако евентуално е била бременна.

През този период такива животни проявяват характерни признаци:

  • Физични промени – набъбване на млечните жлези, отделяне на различно количество мляко, корема нараства както при редовна бременност, повръщане, намаляне на апетита;
  • Психични промени – оформяне на гнездо, охрана на играчки – демонстрира се майчинско поведение,агресивност по отношение на стопанина,намалена активност до апатия.

Лечението се определя от степента на заболяването.Леките форми на проява в повечето случай остават незабелязани и се саморегулират.
Ако лъжливата бременност се съчетава с апатия, агресивност, повръщане, вече е необходимо да заведете кучето на ветеринарен лекар.В никакъв случай не изтисквайте млякото, ограничете възможността за самооблизване на млечната жлеза.

Съществуват препарати за лечение на това състояние и обикновено в рамките на една седмица настъпва пълно нормализиране дейността на половите органи на женското куче. При особено тежки случай може да Ви бъде предложено отстраняване на вътрешните полови органи.