ЧИТАЛНЯ

КРИПТОРХИЗЪМ

Това е най-често срещания вроден дефект на тестисите и се изразява в неспособност на единия или двата тестиса да слязат в скроталната торбичка в определено време.

Този процес на слизане се извършва обикновено  при раждането, макар че се приема за нормално забавянето му до 6 месечна възраст.

Крипторхизмът може да бъде едностранен или двустранен,като местоположението на такъв тестис може да е пред скроталната торбичка, в ингвиналния канал, в коремната кухина.По-често се среща дясно локализиран крипторхизъм, като най-често тестиса е в коремната кухина.Крипторхизма обикновенно е наследствен. Тестиса останал в коремната кухина е подложен на въздействието на нормалната телесната температура, за разлика от този,който е в скроталната торба.От там и по-често е склонен към завъртане и туморовидно разрастване - предимно в по-млада възраст, включително феминизация на кучето. Едностранния крипторхизъм води до нарушаване функцията и на срещуположния - нормалния тестис. Диагнозата се поставя окончателно след навършване на 6 месечна възраст.

Малките породи са по-податливи на крипторхизъм от останалите. Опитите за преместване на такива тестиси в скроталната торба обикновенно са безуспешни, а и не си струва заради наследствения характер.Най-правилното е отстраняването и на двата тестиса.

Прогнозата за куче с крипторхизъм след кастрация обикновенно е благоприятна, дори в случай на тестисен тумор. Туморите на тестисите обикновенно са доброкачествени и рядко дават разсейки.