ЧИТАЛНЯ

ХРАНЕНЕ

Кучето и човека от толкова дълго време живеят заедно, че то така се е приспособило към неговите навици, включително и с хранителните, че спокоино може да се каже, че е всеядно като него.

Храненето на кучето е израст на сериозно взаймоотношение между стопанина и животното, имайки се впредвид съществуващите основни физиологични и телесни различия между кучетата от групите породи -малки, средни, едри, гиганти: - Продължителност на периода на растеж – от 8 месеца при дребните породи до 24 месеца при едрите породи. - Интензивност на растеж – дребните породи в зрялата си възраст увеличават теглото си до 20 пъти,а едрите до 100 пъти, спрямо това при раждането им. - Енергийните изисквания на дребните породи са два пъти по-високи от тези на едрите породи. - Храносмилателният канал при дребните породи представлява 7%, а при едрите–2,7% от теглото им.

Процесът на стареене при кучетата с по-големи размери и телесно тегло започва по-рано. Състава на храната за периода от раждането до зрелоста силно се различава през отделните стадий на развитие на организма: бозаене, растеж, зрялост, възрастни кучета. През своя живот кучето се нуждае от мазнини и въглехидрати – осигуряващи енергийния баланс на организма;белтъчени – строителния материал на тялото;вода и неголями количества минерали и витамини. Водата – насъщна потребност за всяко животно.Започвайки от три дневна възраст на кученцето е необходимо да се предоставя дневно неколкоктратно вода за пиене, независимо от това, че то пие мляко.

Първите няколко седмици от своя живот кученцето суче и спи, ако майката е здрава то получава всичко необходимо от нея. Показател за недостатъчност на полученото мляко от майката се явява постоянният писък и изоставане от растежа. Най-лесният и безопасен начин за дохранване или заместване въобще на майчиното мляко поради някъква причина се явяват промишлено изготвените храни за кучета бебета и кърменето им с бутилка и биберон,пипетите са неодобни поради попадене на голямо количество въздух.При невъзможност за тези продукти може да опитаме собствено приготвена смес състояща се от ¾ краве и ¼ кондензирано мляко.

При изкуственото хранене на кученцета може да се получи повръщане за което трябва да се вземат бързи мерки.Отбиването е необходимо да стане постепенно и да се започне във възраст 3-4 седмици. Кученцето получава своята храна във вид на гъста каша,като постепенно се намаля количеството на вода във храната.Към петата седмица, на няколко порции за деня може да се дава месо.След започване на самостоятелно хранене и пиеене на вода,кученцето може да се отдели от майката,което обикновено става между 5-7 седмица.

Отделените от майката кученца нямат повече нужда от мляко, още в ранна възраст много от тях прекратяват способноста да усвояват в храносмилателния си канал млечната захар.През периода на растеж, изискванията към храната са да осигури;оптимален прием на хранителни съставки за покриване изсванията на късия и и интезивен период при дребните породи и дългия и деликатен растеж при едрите;висока смилаемост - за правилния баланс на чревната микрофлора.

Размер,форма,структура на гранулата за правилното оформяне на зъбите и челюстите. Високо съдържание на мазнини и протеини - за осигуряването на необходимата енергия при дребните породи;контролиран прием на енергия при едрите - за оптимално повишаване на теглото и нормално развитие на скелета. Фирмите производителки предлагат голяма гама от junior – програми,даващи указания за броя на храненията и грамаж.Най-общо казано, вече на възраст 12 седмици, хранете кученцето триразово,а след 9 месец едноразово.

Завършилите растежа си кучета навлизат в най-активната си част от своя живот.През него следва чрез храната да осигурим правилен порцион по отношение съдържанието на:витамините С и Е, необходими за противодействие срещу свободните радикали и забавящи стареенето.
Оптимално съотношение на мастни киселини за здрава кожа и козина, L-карнитин, осуряваш правилното използване на мазнините и прeдпазване от затлъстяване.Силно завишено енергийно съдържание при условията на натоварване на ловните и спортни кучета, силно занижено калорийно съдържание за запазване на мускулната маса.Ограничено съдържание на фосфор за нормалната работа на бъбреците, повишено съдържание на таурин за нормална сърдечна дейност.

Предполага се, че дългокосместите поради се нуждаят от поголямо количество сяросъдържащи аминокиселини. Храненето на кърмещото куче изисква четирикратно завишаване на белтъчините заради загубата им с млякото.Изхождайки от приведените дотук сведения един рацион(извън заводски приготвените програми –adult, би могъл да изглежда така:250 г варено месо с добавяне на черен хляб,една лъжица костно брашно и една капка рибено масло или течни поливитамини.

Ако, кучето се чувства добре и фекалиите са му правилно оформени, то ние сме намерили правилния рацион и следва да го даваме ежедневно с изключение на случайте когато е необходимо изменението му. На потребности от храна влияние оказват такива фактори, като степен на активност, околна температура, индивидуални особенности в обмяната на веществата. Кучето, което се храни добре е пълно с енергия и жизненорадостно,със здрав косъм и блестящи очи, флегматичност и вялост на разходките, нежелание за игра, при отсъствие на явни признаци за заболяване може да бъде следствие от прехранване. Кости – големи, но необразуваши остри ръбове при чупене, могат да се дават на кученцата при смяната на млечните им зъби, от шестата седмица до към шести месец.Но в покъсен етап когато зъбите и челюстите са станали силни най-добре е да не даваме.Много от нещастните случай при които се налага спешна хирургична намеса са предизвикани именно от такива кости.

Староста – над 8 години за дребните породи и 7г и 5г за средните и едрите кучета, е времето когато тяхното общо състояние зависи от подържането на добро за породата телестно тегло.Завишени са изискванията по отношение на таурин-сърдечната дейност, съдържанието на глюкозамин и хондроитин сулфат за осигуряване защита на ставите.Развалените зъби често пречат при храненето и водят до загуба на апетит,обърнете се към ветеринарен лекар за да ги отсрани.Препоръчително е да се дава лека храна в неголеми количества и на няколко приема, поради забавената перисталтика на червата. При заболяване кучето обикновено отказва да се храни,през въстановителният процес то се нуждае от специален режим на хранене.

Ветеринарните заведения разполат с лечебни храни при стомашно-чревни заболявания, диабет, бъбречно-уринарни проблеми, алергия, сърдечна недостатъчност, наднормено тегло, костно-ставни нарушения.